Administrativa Nová Karolina Park, Ostrava


Objednatel: New Karolina Office Development, a.s.

Lhůta výstavby: 20 měsíců

Kancelářský projekt Nová Karolina Park je poslední ze tří významných objektů, který bude rámci první fáze realizace jednoho z největších městských developerských projektů v České republice dokončen.

Šestipodlažní administrativní objekt je z dílny CMC architects od autorů Víta Másla a Davida R. Chisholma. Objekt se nachází v severovýchodním cípu nově urbanizovaného území a je v rámci celého komplexu Karoliny vnímán jako vstupní pozice ve směru od historického centra města.

Budovu tvoří jednotný monoblok s vnitřním dvorem zpřístupněným dvěma „bránami“ v rozích objektu, která směřuje dále do obchodního komplexu v centru Karoliny. Úhly zešikmení „bran“ reagují na okolní zástavbu a umocňují možné přímé průhledy do Karoliny.

Otevřené atrium ve dvoře je vnímáno jako klidová zóna pro místní pracovníky i návštěvníky, kterým nabízí místo k relaxaci. Dominantou této klidové zóny jsou výdechy plynů z bývalých důlních děl. Navržená ochranná konstrukce těchto důlních děl je uvažována jako industriální kovová skulptura, která bude tvořit významný orientační bod této nové části města.

Provozně lze objekt rozdělit na dvě části s vlastními vstupy z ulice i vnitřního dvora ústící do společných výtahových lobby s recepcemi. Do těchto hal ústí i výtahy ze suterénu pro uživatele parkující v podzemních garážích. Přístup do vyšších pater budovy je především přes bezpečnostní turnikety výtahem. Úniková schodiště budou sloužit především v opačném směru pro únik z budovy.

Dispoziční uspořádání jednotlivých podlaží je následující: v přízemí jsou vstupní prostory do objektu, v dílčí části prostor kantýny s příslušným zázemím, prostory recepcí a strážní služby, komunikační prostory s napojením na schodišťové prostory. Ve zbylých pěti nadzemních podlažích jsou pak umístěny výhradně kancelářské prostory s hygienickým zázemím a příslušnými spojovacími chodbami. Na střeše budou umístěna zejména technická zařízení související s větráním i odvětráním objektu, zařízení pro chlazení a náhradní zdroj elektrické energie.

Vjezd do suterénu zajišťuje obousměrná rampa z východní strany z ulice Na Karolíně. Suterén je jednopodlažní a je v něm umístěn společný parking pro zaměstnance i veřejnost, pomocné prostory pro technologická, resp. technická zařízení a malé pronajímatelné sklady.

Celkem budova nabídne 24 600 m²,,,,, atraktivních kancelářských ploch, 3 700 m²,,,,, maloobchodních prostor a podzemní podlaží zajistí parkování s téměř 280 místy.

K obchodně-zábavnímu centru, rezidenčnímu objektu, novým ulicím a náměstím, rozsáhlé infrastruktuře a také lokalitám pro volný čas nyní tedy přibudou i moderní kancelářské prostory. Tímto bude plánovaných urbanistický projekt Nová Karolina dokončen a v Ostravě tak skutečně vyroste zcela nová část centra města.

Souvisejicí tiskové zprávy :