Titul Stavba roku 2013 a Cenu veřejnosti získala MULTIFUNKČNÍ AULA GONG

Multifunkční aula Gong - rekonverze plynojemu v NKP Dolní Vítkovice se stala jedním z pěti vítězů 21. ročníku soutěže STAVBA ROKU 2013. Prestižní ocenění titul Stavba roku 2013 byla vítězným stavebním projektům udělena ve čtvrtek 10. října 2013 zástupci pořádající organizace ABF – Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství.

Titul Stavba roku 2013 získala ostravská aula Gong v Ostravě Vítkovicích za vytvoření ojedinělého kulturního centra v bývalé průmyslové zóně se zřetelem k citlivému propojení původní a nové konstrukce. Mimo hlavní ceny obdržela i Cenu veřejnosti.

Bezesporu ojedinělé architektonické dílo vzniklo přeměnou plynojemu z roku 1921 původně určeného k jímání vysokopecního plynu. Dle návrhu architekta Josefa Pleskota byl vzhled plynojemu zachován a nová budova byla umístěna do jeho vnitřního prostoru. Výjimečnost projektu potvrzují i již získaná ocenění v regionálních soutěžích, a to nejvyšší cena GRAND PRIX a hlavní cena v kategorii Stavby občanské vybavenosti v soutěži STAVBA MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE 2012, včetně titulu Dům roku 2012 v rámci 19. ročníku stejnojmenné soutěže Statutárního města Ostravy.

Stejně jako předešlých již dvacet ročníků prestižní celostátní architektonické soutěže Stavba roku, byl i letošní určen pro všechny projekty bez rozlišení druhu stavby a výše nákladů vynaložených na jejich realizaci. Podmínkou pro účast v soutěži bylo dokončení a uvedení stavebního díla do provozu nebo jeho zkolaudovaní v období od června 2012 do května 2013. Porota v čele s architektkou Radomírou Sedlákovou vybírala z 54 přihlášených architektonických děl, přičemž do samotného finále se probojovalo 16 z nich. Titul nejvyšší STAVBA ROKU 2013 mimo ostravské auly GONG získaly také společenské a obchodní centrum Breda & Weinstein v Opavě, Proton Therapy Center v Praze, Lípa resort - Aparthotel Lípa na Děčínsku a Královopolské silniční tunely v Brně.

V Olomouci 11.10.2013

• Autor: Josef Pleskot
  • Dodavatel: GEMO Olomouc, spol. s r.o., Hutní montáže, a.s.
  • Investor: Dolní oblast Vítkovice, zájmové sdružení právnických osob
  • Vedoucí projektant: Josef Pleskot
  • Stavbyvedoucí: Otakar Běťák, GEMO OLOMOUC, spol. s r.o.
  • Přihlašovatel: Vítkovice, a.s.