Nominace na titul STAVBA ROKU 2010

CENTRUM SPORTU A ZDRAVÍ OLOMOUC
Revitalizace území
OMEGA centrum sportu a zdraví
NH Olomouc Congress

Úspěšná realizace rozsáhlého stavebního záměru v lokalitě bývalého Spartakiádního stadionu v Olomouci získala nominaci na titul Stavba roku 2010.

Ve čtvrtek 9. září 2010 v rámci slavnostního Nominačního večera soutěže Stavba roku 2010 bylo v prostorách Domu ABF v Praze vyhlášeno 15 staveb, které nominují na titul Stavba roku 2010. Prestižní ocenění získal i rozsáhlý developerský projekt v blízkosti centra města Olomouce za proměnu opuštěného spartakiádního sportoviště v moderní areál aktivního využití volného času se zřetelem k realizaci noblesního kongresového hotelu desénové úrovně.

Autor : Studio PRAK s.r.o., Ing. arch. Alice Michálková, Ing. arch. Pavel Pospíšil
Projektant : Studio PRAK s.r.o.
Dodavatel : GEMO OLOMOUC, spol. s r.o.
Investor : GEMO OLOMOUC, spol. s r.o., Statutární město Olomouc, GEMO SPORT a.s., HOTELPARK STADION a.s.

Realizace projektu s vysokými nároky na začlenění do veřejného prostoru byla rozdělena do 4. etap. První fáze zahrnovala urbanistický koncept území, otevření původních tribunových valů stadionu a přemístění tréninkových ploch FK Sigma Olomouc. Ve druhé etapě byla rekonstruována stávající seřadiště na městskou třídu se stromovou alejí, chodníky a parkovacími plochami, bylo nově vybudováno dětské dopravní hřiště. Dokončením výstavby moderního sportovního areálu Centra sportu a zdraví Omega a jeho uvedením do provozu v září 2008 byla uzavřena třetí etapu tohoto developerského projektu. Slavnostní otevření čtyřhvězdičkového hotelu NH Olomouc Congress v červnu 2010 pak zcela završilo několikaletou přeměnu bývalého Spartakiádního stadionu na multifunkční komplex. Na ploše více než osmi hektarů se podařilo uvést do života veřejnou zónu pro schůzky, rekreační i vrcholový sport, volnočasové aktivity a kongresovou turistiku s možností nadstandardního ubytování. Realizace záměru posunula možnosti spolupráce privátního a veřejného sektoru a svou moderní architekturou podstatně rozšířila nabídku služeb jak pro obyvatele města Olomouce, tak i pro jeho návštěvníky.

V Olomouci 10.září 2010