Komplexní projekt „Centrum sportu a zdraví“

OMEGA centrum vzniklo jako nedílná součást rozsáhlého projektu „Centrum sportu a zdraví“ a to na základě dlouhodobé spolupráce stavební společnosti GEMO OLOMOUC, spol s r.o. a projekčnímu ateliéru STUDIO PRAK s.r.o. Urbanistický a architektonický vznikal od jara roku 2006 a od počátku bylo zřejmé, že musí být rozdělen v čase na několik etap /4 etapy/.

Jelikož celý záměr vznikal na ploše bývalého Spartakiádního stadionu v Olomouci , jehož vlastníkem je občanské sdružení OLOMOUC SIGMA, bylo nutné se s fotbalovým klubem SIGMA dohodnout na uspořádání a rozdělení budoucího areálu mezi „fotbal a tenis“. Výsledkem je nová tvář celého areálu.

V rámci první etapy byla provedena stavba tréninkové plochy pro fotbalový klub SIGMA Olomouc, která tak odstartovala tento projekt a probíhala od listopadu 2006 do června 2007.

Ve druhé etapě (červen - září 2007) zrealizovalo Statutární město Olomouc vlastní investicí celkovou rekonstrukci předprostoru Androva stadionu a zbudovalo zde parkoviště s pěší zónou a cyklistickou stezkou, které dnes slouží veřejnosti. Stavební úpravy zlepšily dopravní napojení Legionářské ulice na ulici Dolní Hejčínskou. Došlo rovněž k přesunutí dosluhujícího dětského dopravního hřiště do jižní části areálu.

Třetí etapou projektu (červenec 07 - srpen 08) bylo vybudování právě otevřeného centra sportu OMEGA (na ploše pozemku 23.800 m2, zastavěná plocha objektu přes 7.340m2), které je koncepčně řešeno jako komplex tří halových objektů pro tenis, squash a badminton, propojených mezi sebou centrální dvoupodlažní budovou se šatnami, fitness, sálem pro aerobik, rozsáhlou regenerační zónou se saunami, whirpoolem a bazénem a nezbytným sociálním zázemím. Součástí centra je také obchod se sportovním zázemím, dětský koutek, WIFI kavárna, solária. K budově patří devět venkovních antukových tenisových kurtů s objektem letního občerstvení, který je integrován do objektu krytého parkoviště pro zákazníky centra - pro celkem 79 vozidel. Výstavba sportovního areálu v takovém pojetí je zcela ojedinělý projekt ať už v celé ČR, tak i v okolních evropských státech.Veškerá sportoviště jsou navržena podle parametrů pro pořádání mezinárodních turnajů. Komplex zahrnuje širokou škálu aktivit na rozdíl od ostatních již realizovaných center, a proto bylo nutné celý projekt vytvořit bez možnosti čerpání zkušeností z jiných obdobných projektů.

Poslední, čtvrtou etapou bude vybudování hotelu čtyřhvězdičkového standardu s kongresovým zázemím, který vyroste v severní části areálu mezi Centrem sportu a zdraví OMEGA a ulicí Dolní Hejčínskou a se sportovním centrem bude propojen již vybudovanou podzemní chodbou. Hotel s kapacitou 280 lůžek, 500 míst pro kongresové hosty, s restaurací, barem a veškerým potřebným zázemím bude mít k dispozici vlastní kryté parkoviště s ozeleněnou střechou s kapacitou 114 parkovacích míst. Stavební práce budou zahájeny koncem letošního roku a dokončeny na jaře r. 2010.

Výstavba hotelu bude završením několikaletého úsilí o přebudování nevyužitého dědictví minulosti ve smysluplný multifunkční komplex, kde se v centru města na ploše více než osmi hektarů podaří uvést do života moderní sportoviště, napojené na novou infrastrukturu a kvalitní čtyřhvězdičkový hotel. Tedy vše, co doposud Olomouci i celému regionu chybí.

V Olomouci 1.8.2008